top of page

Een gezonde hond is geen goede gastheer voor Vlooien & Teken

Hoe veilig is het middel eigenlijk wat jij gebruikt?


Europese studies schatten dat 1-5% van de tekenbeten kan leiden tot de ziekte van Lyme. Anderzijds leidt 95-99% van de tekenbeten niet tot de ziekte van Lyme."Geen zorgen meer. Bescherm je hond tegen vlooien en teken voor maar liefst 1 maand met Frontpro. De lekkere kauwtablet waar honden gek op zijn”.

Misschien heb jij deze reclame onlangs voorbij zien komen op tv. Het verbaasd mij altijd hoe vrolijk en zorgeloos reclamemakers dit soort spotjes op de beeldbuis eruit laten zien. Zouden zij eigenlijk wel weten wat voor soort middel zij aan het promoten zijn...


Dat je hond smult van deze kauwtabletten is niet gek gezien de meer dan smakelijke aroma’s die de fabrikant erin stopt, zodat jouw hond het gewoonweg niet kan weerstaan. En dat jij je geen zorgen meer hoeft te maken dat vlooien en teken jouw viervoeter lastig vallen kan dan wel zo zijn, maar er zijn zeker wel ernstigere dingen waar jij je als eigenaar zorgen over zou moeten maken bij het geven van deze middelen.


Deze kauwtabletten bevatten namelijk chemicaliën behorende tot de ISOXAZOLINE familie en zijn meestal alleen via de dierenarts of specialist verkrijgbaar. En ook jij kunt, als je je er een beetje in verdiept, bedenken dat dit soort stofjes niet echt de gezondheid van jouw hond zal bevorderen.


Als je je hond isoxazolines geeft, werken ze namelijk systemisch. Dit betekent dat ze in het bloed worden opgenomen en het hele lichaam aantasten. Wanneer vlooien en teken zich tegoed doen aan het bloed van je hond, komen ze in aanraking met de chemicaliën, raken ze verlamd en sterven ze.


De ‘Food and Drug Administration’ (FDA) heeft huisdiereigenaren en dierenartsen gewaarschuwd dat er neurologische schade kan optreden bij het gebruik van geneesmiddelen uit de isoxazoline-klasse. De reacties omvatten spiertrillingen, verminderde beweging, gebrek aan coördinatie en toevallen. Dus, een gewaarschuwd mens...


Wat je waarschijnlijk nog niet wist over de ziekte van Lyme bij honden.


Veel hondeneigenaren die ik spreek zijn enorm bang dat hun hond de ziekte van lyme of een andere tekenziekte krijgt. Als ik dan doorvraag zijn ze vaak niet bang om zelf besmet te raken, terwijl die kans net zo groot is. Er zijn ook echt zeker wel uitzonderingen, waarbij gekozen dient te worden voor de inzet van chemische middelen. Maar doe dit ALTIJD onder begeleiding van een therapeut of holistisch werkend dierenarts!


Ben je ervan bewust dat geen enkel middel kan voorkomen dat jouw hond geen teken op zijn lijf zal krijgen. Het chemische kauwtablet weert teken ook helemaal niet af. Een besmette teek geeft nog steeds de spirocheet af als hij bijt, dus de bacterie zit al in het lichaam van je hond voordat de teek sterft. In laboratoriumtests heeft de teek 24-48 uur nodig om een dier te infecteren. De vooronderstelling hierbij is dat de teek sterft voordat hij het dier kan besmetten.


Maar er komt steeds meer bewijs dat in de prarktijk de teken de spirocheet sneller afleveren, vandaar dat honden alsnog de ziekte van Lyme oplopen. Hoe het lichaam met deze bacterie omgaat, maakt of jouw hond ziek wordt of niet. Ik adviseer sowieso je hond na een wandeling ALTIJD te controleren op teken!


Hoe gezonder jouw hond, hoe beter hij om kan gaan met dit soort ongewenste gasten.


Als je mij al een tijdje volgt, dan zal het je waarschijnlijk al opgevallen zijn dat ik altijd start bij de basis: een gezonde voeding! Voer een zo compleet mogelijke voeding met het liefst een groot gedeelte verse ingrediënten. Op die manier bescherm je jouw hond van binnenuit en zorg je er voor dat hij of zij gezond en energiek blijft en weerbaarder is tegen parasieten en nog veel meer...

Een gezonde hond is absoluut niet aantrekkelijk voor parasieten zoals vlooien en teken.


Het dagelijks toevoegen van zelfs een klein beetje verse voeding kan al grote voordelen voor de gezondheid opleveren. Of je jouw hond nu brok, blik of vers voert, zorg ervoor dat de voeding compleet en in balans is en aangepast aan de behoeften van jouw hond als individu.


Vind je dat nog best een uitdaging, lees dan vooral de andere artikelen op mijn website of meld je aan voor mijn digitale nieuwsbrief, waarbij je maandelijks tips ontvangt over hoe je jouw hond gezond kunt houden.


Wil jij natuurlijke vlooien- en tekenwerende middelen inzetten bij je hond?


Dan help ik je graag op weg!


Mijn e-book "Een gezonde hond is geen goede gastheer voor Vlooien & Teken" bevat uitgebreide informatie waarbij jij gezonde keuzes kunt gaan maken voor jouw geliefde viervoeter.

Je kunt het e-book hieronder gratis downloaden in pdf formaat.Een gezonde hond is geen goede gastheer voor vlooien en teken
.pdf
Download PDF • 10.27MB1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page