top of page
Foto van schrijverMiranda

Kauwbotten voor puppy's

Bijgewerkt op: 13 jun.

En waarom je ze zeker zou moeten geven.



De fokker van onze pup heeft ervoor gekozen om bij de overgang naar vaste voeding, het hele nest rauw vlees te gaan voeren. Buiten dat ik heel enthousiast ben over haar fokbeleid, ben ik er nu al van overtuigd dat de rauwe voeding, inclusief rauwe kauwbotten, voor al deze puppy's een groot verschil gaan maken.


Geschikte kluiven voor een pup

Voeding kan niet alleen de gezondheid maar ook het gedrag van je pup op de lange termijn beïnvloeden!

Zou jij het anders aanpakken als jij weet dat verse rauwe voeding de gezondheid en het gedrag van jouw pup op de lange termijn positief zal beïnvloeden? Mijn ervaring is dat veel pupeigenaren hier nog te weinig stil bij staan. Maar daarover later meer, nu weer terug naar de kauwbotten...


Wat zijn geschikte kauwbotten voor een pup?


Kauwbotten voor pups zijn zeker niet bedoeld om op te eten, maar juist om uren op te kunnen kluiven. Het bot moet dus zo groot zijn dat je pup het niet in zijn geheel kan doorslikken. Anders bestaat het risico op verstikking of verstopping van de darmen. Goed om te bedenken is dat een geschikt bot voor een pup, juist gevaarlijk kan zijn voor een volwassen hond van reuzenras formaat.

 

De meeste geschikte kauwbotten voor een gemiddelde pup om mee te starten zijn:

  • kippennek

  • kippenbout

  • kippenvleugels

  • kwartelkarkas

  • duifkarkas


Waarom zijn kauwbotten goed voor een pup?


Het kauwen op botten doet zoveel goeds voor een pup, zowel lichamelijk als geestelijk. Kauwen op een bot is als tandenpoetsen. Het is dé natuurlijke manier om de tanden van honden schoon te houden. Voor puppy's kunnen botten helpen bij het doorkomen van tandjes, inclusief het losmaken van de melktandjes.

 

De beweging die een pup maakt tijdens het kauwen op een bot helpt tevens om de spieren, pezen en ligamenten van de kaak tot aan de staart te rekken en te verstevigen. En zeg nou zelf, het is genieten om naar het gestuntel van pups te kijken, terwijl ze proberen een kluif te verslinden. Ze draaien hun kop van links naar rechts en buigen hun poten en heupen. Ze werken aan de behendigheid van hun pootjes en ze gebruiken ze om zich vast te klampen aan de rafelige randjes.


Geloof het of niet maar deze bewegingen, op deze jonge leeftijd, kunnen toekomstige blessures helpen voorkomen. Dus waarom zou je er geen gebruik van maken, als je weet dat je jouw pup met het kauwen op botten traint om haar hele lijf te versterken, al voordat er problemen kunnen ontstaan.


Kluiven op een bot is voor puppy's een natuurlijke en waardevolle, niet belastende gewrichtsoefening.

De mentale voordelen van het kauwen op een bot


Nog een ander groot voordeel van het kauwen op botten, is het verminderen van ongewenst gedrag door verveling. Door te kauwen komt er bij een hond endorfine vrij, een stofje wat zorgt voor geluk en stressverlichting. Kluiven met een toegevoegde kunstmatige smaak, gemaakt van kunststof, creëren niet dezelfde euforische toestand voor een hond.


Een manier om een interessante uitdaging te geven, is om je pup een nieuw soort kauwkluif aan te bieden. Dit kan een konijnenpoot of een runderknieschijf zijn, waarbij ze moet uitzoeken hoe ze het aan moet pakken.

 

Hoe geef je een puppy veilig een bot?


Elke pup is anders. De ene pup zal zicht op een kouwbot storten, terwijl de andere het bot voorzichtig en met beleid onderzoekt. Leer je pup hoe om te gaan met een kauwbot. Ja echt, dit kan je een pup gewoon aanleren. Houd de kluif de eerste keer (of paar keren) vast zodat je pup er niet mee kan gaan slepen en jij invloed hebt hoe zij het kluiven aanpakt. Dit moet altijd rustig en beheerst zijn. Houdt verder rekening met het volgende:

  • Zorg er altijd voor dat je toezicht houdt op het moment dat jouw pup een kluif heeft.

  • Geef alleen bot wat rauw is, niet gekookt of gerookt.

  • Wil je een kippen- of eendennek geven, pas dan op bij schrokkerige honden, die kunnen de nekken in één keer inslikken zonder te kauwen. Problemen kun je voorkomen door de nek plat te slaan, zodat het niet vast komt te zitten in de slokdarm. Je kan de nek tijdens het kluiven ook gewoon vast houden.

  • Bij pups van grotere rassen kun je het beste vleesbotten ‘groter dan de bek’ geven.

  • Goed om te weten: biologische karkas is een stuk harder dan karkas uit de bio-industrie

  • Geef je kippenvleugels, knip deze in bij de bocht, om te voorkomen dat deze vast komt te zitten in de slokdarm. Of verbrijzel de vleugel met een hamer.

  • Neem vooral beenderen van jonge dieren. Deze zijn niet hard genoeg om de tandjes te breken, zoals botten van oudere dieren dat wel zijn.

Tot slot nog dit: de tijd die je met een pup doorbrengt, vormt haar voor het leven. Accepteer dat ze af en toe ondeugend zal zijn. Ze heeft training, begeleiding, de juiste voeding en vooral LIEFDE     nodig!


Ben je nieuwsgierig geworden naar de beste voerkeuze voor jouw pup? Neem dan vandaag nog contact met mij op voor een gratis adviesgesprek.


Ik help je met alle liefde op weg naar een lang, gezond en gelukkig leven samen!


Miranda

Food&Dogs









5 weergaven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page