HI! IK BEN MIRANDA
VOEDINGSTHERAPEUT VOOR HONDEN
Als ik nu terugdenk aan mijn eerste hond en herplaatser Max, een Golden Retriever, dan vraag ik mij nog wel eens af of ik hem destijds niet te kort heb gedaan. Ik heb Max uiteindelijk in moeten laten slapen toen hij elf jaar was, omdat hij ziek was. Hij bleek uitgezaaide kanker te hebben.
Had ik destijds geen betere keuzes kunnen maken voor hem, wat voer betreft? Had ik hem niet minder kunnen laten vaccineren en hem geen ontwormingsmedicatie moeten geven? Had ik die rotziekte bij hem kunnen voorkomen? Ik kreeg bij zijn adoptie een zak brokken mee van zijn vorige eigenaar en bleef hem ook zijn hele leven brokken geven. Wist ik veel.
​
Ik ben Miranda Kelders, opgeleid tot Integraal Voedingstherapeut voor hond en kat. Ik ondersteun hondeneigenaren bij het verbeteren van de gezondheid van hun viervoeters, zodat deze lekker in hun vel komen te zitten, ze meer vitaliteit en dus energie krijgen, ze minder gedragsproblemen laten zien en ze beter om kunnen gaan met stress-situaties.
​
Ik geloof echt dat wanneer wij meer verantwoordelijkheid durven te nemen voor de zorg van onze honden, wij ervoor kunnen zorgen dat ze gezonder en langer zullen leven. Iedere hond is uniek, dus iedere hond heeft anderen behoeftes, ook die van jou. Leg die verantwoordelijkheid niet bij de fokker, je dierenarts of die vriendelijke medewerker van de dierenspeciaalzaak.
IK HERKEN DAT GEVOEL
Als ik toen had geweten wat ik nu weet, had ik het met Max natuurlijk heel anders aangepakt. Maar ik weet ook dat ik alles heb gedaan, waarvan ik op dat moment dacht dat goed voor hem was. En dat ik mij daar nu niet schuldig over hoef te voelen.
En ik ben ervan overtuigd dat ook jij, als betrokken hondeneigenaren, alles doet waarvan je denkt dat goed is voor jouw beste maatje. Je gaat pas echt dingen anders doen, als je weet wat een beter en gezonder alternatief is voor jouw hond. Vaak gaan we ons hier pas in verdiepen als onze hond vage klachten krijgt of ziek wordt. Ook bij mij was dit het geval, met de komst van onze Leonberger pup ‘Biloute’, in 2010.
Mijn visie op een goede hondenwelzijn begon al vrij snel te veranderen. Gelukkig hadden wij destijds een uitstekende dierenverzekering afgesloten. Door de vele dierenartsbezoeken in zijn eerste levensjaar, kwam ik op een punt dat het advies van mijn kundige dierenarts niet goed meer voelde. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om mijn pup levenslang de medicatie prednison te gaan geven, terwijl ik de oorzaak van zijn huidklachten en andere vage klachten niet eens wist.
Nieuwsgierig en eigenwijs dat ik ben, ging ik niet alleen op zoek naar antwoorden maar vooral ook naar een manier om hem hierbij het beste en vooral op een gezonde manier te kunnen ondersteunen. Op dat moment ging er een hele nieuwe wereld voor mij open, waarbij ik mijn antwoorden kreeg en puzzelstukjes op hun plek begonnen te vallen. Ik ben vanaf toen verschillende opleidingen gaan volgen waarbij 'Gezondheid en Welzijn van Honden' centraal stond, omdat ik in eerste instantie voor hem een verschil wilde gaan maken.
​
Door mijn zoektocht en de antwoorden die ik kreeg, werd ik zo enthousiast dat ik vind dat meer hondeneigenaren het verdienen om te weten wat ik nu weet. Door de drang om mijn expertise te delen is uiteindelijk Food&Dogs ontstaan. Het is eigenlijk vrij simpel. Om een gezonde hond te krijgen, start je met de basis: het geven van een gezonde voeding!
DE BUITENLANDSE ADOPTIEHOND
Inmiddels ben ik heel wat jaren verder en heb ik nog steeds niet het gevoel dat ik klaar ben met studeren. Er valt nog zoveel moois te leren, waarbij vooral mijn eigen honden de grootste leermeesters zijn.
Mijn passie en (hoe kan het ook anders) mijn expertise ligt bij 'de Buitenlandse Adoptiehond'. Honden uit het buitenland (maar ook herplaatsers uit het land waar je woont) maken een andere start en hebben vaak gezondheidsuitdagingen, gerelateerd aan het land van herkomst. Dat maakt dat bij het begeleiden van een buitenlandse hond, er specifieke kennis aan te pas komt en er vaker ‘buiten de kaders’ gedacht moet worden.
​
De liefde voor dit 'soort' honden begon natuurlijk bij Max (niet uit het buitenland maar wel een herplaatser), maar werd nog meer aangewakkerd toen wij Cooper in 2012 adopteerde, een herplaatser uit Turkije. Later kwam Nina bij onze roedel, een kruising herder van 14 jaar oud, waarvan ze 10 jaar in het asiel in Frankrijk had doorgebracht. En tot slot Jémie ook een kruising herder teefje. Zij was 6 jaar toen wij haar adopteerde en ook zij had tot die tijd haar leven doorgebracht in het asiel in Frankrijk. Als je meer over hen te weten wilt komen en de bijkomende uitdagingen waar ik met hen voor kwam te staan, lees dan vooral verder in mijn Blogs!
LEUKE WEETJES OVER MIJ
Ik woon sinds 2015 samen met mijn vriend Guillaume in een idyllisch oud schooltje op het platteland in Zuid-Frankrijk, met de twee allerleukste 'tweede kans honden' Cooper en Jémie en sinds kort met Shiloh pup Lucaa.
​
Wij verhuren, naast onze andere werkzaamheden, een vakantiewoning speciaal voor mensen die graag samen met hun hond op vakantie gaan en op zoek zijn naar rust, ruimte en natuur.
​
Hoewel mijn eerste passie in de toeristische sector lag, waardoor ik al op jonge leeftijd in het buitenland woonde en werkte, ben ik van oorsprong HBO Pedagoog en Levenscoach. Ik werk graag vanuit een no-nonsens aanpak, met aandacht voor de hond als een uniek wezen én de mens achter de hond als zijn toegewijde eigenaar.
​
In mijn vrije tijd ben ik veel in de natuur te vinden, waar ik samen met mijn honden volop geniet van onze dagelijkse wandelingen.
​
Ik houd van koken en uitgebreid tafelen met goede vrienden en ik word heel blij (en fanatiek) van gezelschapsspelletjes.
En omdat studeren nu eenmaal in mijn bloed zit, ben ik altijd op zoek naar een volgende, uitdagende studie.
Helaas zorgen kortetermijnoplossinggen voor langetermijnproblemen bij de meeste honden!
MIJN WERKWIJZE
Als voedingstherapeut werk ik graag met je samen om het beste voer te vinden dat passend is voor jou en je hond. Mijn advies bestaat uit een voeding die compleet en in balans is en zal leiden tot het verbeteren van de gezondheid van je hond en het voorkomen van ziektes op de lange termijn. Waar nodig vul ik het huidige voer wat je geeft aan met functionele toevoegingen of maak ik een plan voor de overstap naar een andere vorm van voeren.
Ook als er bij je hond een gezondheidsprobleem is vastgesteld, kan je bij mij terecht. Ik streef er dan naar om samen met jou op zoek te gaan naar het meest passende dieet. Ik ga bij de start van mijn advies altijd uit van een functionele voeding, wat specifiek aansluit bij de (onderliggende) aandoening van je hond. Indien noodzakelijk adviseer ik te ondersteunen met een supplement of natuurgeneeskundige aanvulling.
​
Verder kijk ik niet alleen naar de voeding maar naar het 'hele plaatje'. Hierbij maak ik gebruik van mijn achtergrond als 'Kynologisch Masseur' waarbij de lichamelijke, emotionele, mentale en sociale behoeften van een hond centraal staat.
​
Welke traject je uiteindelijk kiest, maakt geen enkel verschil in de kwaliteit en uitwerking van het advies dat je van mij krijgt. De gezondheid van jouw hond verbeteren met functionele voeding is uiteindelijk waar het in de basis bij al mijn adviezen voor honden om draait!
​
​
HEB JE EEN GEZONDE HOND OF PUP? IK KAN JE HELPEN:
-
Waar je op moet letten bij het kiezen van het beste hondenvoer voor je hond.
-
Welke simpele, functionele toevoegingen zeker thuis horen in de voerbak van je hond.
-
Hoe jij kunt zorgen voor een zo goed en gezond mogelijke preventie van vlooien, teken en wormen.
-
Hoe jij de 'vaccinatie op maat' kunt gebruiken om te zorgen voor een zo laag mogelijke toxische belasting bij je hond.
HEB JE EEN HOND MET GEZONDHEIDSPROBLEMEN?
IK KAN JE HELPEN:
-
Waar je op moet letten bij het kiezen van functionele voeding die past bij de aandoening van je hond.
-
Welke functionele toevoegingen zeker thuis horen in de voerbak van je hond.
-
Met een op maat samengesteld vers menu, geformuleerd met behulp van de Pet Nutrition Software.
-
Hoe jij kunt zorgen voor een zo goed en gezond mogelijke preventie van vlooien, teken en wormen.
-
Hoe jij de 'vaccinatie op maat' kunt gebruiken om te zorgen voor een zo laag mogelijke toxische belasting bij je hond.
​
​
OPLEIDINGEN
“INTEGRAAL VOEDINGSTHERAPEUT VOOR HOND EN KAT"
Academie Natuurgeneeskunde en Voeding bij Dieren - 2022/2024
“HOMEOPATHIE VOOR DIEREN"
Sorag - docent Petra Driesen - 2017
“MEDISCHE BASISKENNIS HONDEN EN KATTEN"
Sorag - docent Petra Driesen - 2016
“KYNOLOGISCH MASSEUR GEVORDERD"
Kynomassage - 2015
BIJSCHOLINGEN
“IBD WEGE AUS DEM LABYRINTH - THP Schule - 2024"
“ZIEKTE VAN LYME BIJ HONDEN - Healthcare Academy Den Hoek - 2024"
“NEUTERING DOGS: BALACING HEALTH AND BEHAVIOUR - Dr.Amber Watson - 2024"
“VUURWERKANGST - Dr.Else Verbeek - 2024"
“LEISHMANIA BIJ DE HOND - Dr.Esther Pieters - 2024"
“BUITENLANDSE HOND - Buitenlandse Hond InZicht - 2024"
“UNDERSTANDING, LIVING WITH AND HELPING THE FEARFUL DOG - Dr.Amber Watson - 2023"
“GIARDIA: HEALTH & BEHAVIOUR - Dr.Amber Watson - 2023"
"INFECTIEZIEKTE BIJ HONDEN UIT HET BUITENLAND - Dr. Eva Kolwijck - 2021"
"DESKUNDIG VOEDINGSADVISEUR VOOR HONDEN - Lotte Botter - 2016"