Chronische diarree bij honden: zo help je jouw hond
- Miranda Kelders
- 4 mrt
- 7 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 12 mrt

Hoewel diarree een effectieve manier is van het lichaam om afvalstoffen, bacteriën en virussen af te voeren, kan chronische diarree bij honden een aanwijzing zijn voor een serieus darmprobleem. Het is in ieder geval een teken waarbij je actie zult moeten ondernemen, om jouw hond zo snel mogelijk te helpen bij het herstel van de darmflora.
Ontlasting zo dun dat het er uitspuit als water. Niet alleen tijdens het uitlaten, maar ook binnen in huis, overdag en ’s nachts, omdat het je hond niet lukt om zijn behoefte langer op te houden. Af en toe zie je slijm of vers bloed bij de ontlasting. Je hebt alles al geprobeerd op aanraden van anderen en niet te vergeten de goed bedoelde adviezen op de “socials” en het internet.
Je hebt op advies van je dierenarts al meerdere keren Panacur en antibiotica gegeven, want ja de test voor Giardia was voor de zoveelste keer positief. Maar het heeft niets geholpen. Je bent op een punt gekomen dat je het echt niet meer weet. De dunne ontlasting bij je hond blijft maar terugkomen en je wordt er echt moedeloos en verdrietig van. Je maakt vervolgens toch maar weer een afspraak bij je dierenarts, eigenlijk tegen beter weten in.
Het is belangrijk om de oorzaak van de chronische diarree bij je hond te achterhalen.
Er is een lange lijst met oorzaken die kunnen zorgen voor chronische diarree bij honden. Het allerbelangrijkste is dan ook te achterhalen wat de darmproblemen bij jouw hond veroorzaakt. En dat is nog niet zo eenvoudig, omdat in de praktijk blijkt dat er vaak meerdere oorzaken zijn.
Als hondenliefhebber en eigenaar van drie honden, weet ik hoe belangrijk het is om je hond zo snel mogelijk te kunnen helpen bij darmproblemen. Ik wil je met dit artikel praktische handvatten geven, zodat jij precies weet wat je kunt doen als je hond aanhoudende diarree heeft. En onthoud: hoe sneller je de onderliggende oorzaak onder controle hebt, hoe sneller je hond zich weer beter en energieker zal voelen.
Kijk kritisch naar de voeding van je hond bij aanhoudende diarree
Als je hond maar niet van de diarree af komt, wordt het tijd dat je zijn of haar voer eens onder de loep neemt. Er bestaat niet zoiets als, het beste voer voor honden met diarree. Je hond is een individu, dus kijk goed naar wat passend is op dit moment en blijf logisch nadenken.
De meeste honden met diarree worden overgevoelig voor bepaalde voedingstoffen. De eerste stap die je kunt nemen is tijdelijk (2 – 4 weken) een dieet te geven van een goede kwaliteit. Bijvoorkeur met een dierlijk eiwitbron die je hond nog niet heeft gekregen. Dus als je hond nog nooit kalkoen als dierlijk eiwit heeft gegeten, is dat voor nu een mooi alternatief om mee te starten.
Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een (zelf samengestelde) kookvoeding of gestoomd voer die lichtverteerbaar is. Je kan ook kiezen voor blikvoer, maar kies dan wel een goede kwaliteit zonder ongezonde toevoegingen. Geef bij de voeding gekookte en gepureerde pompoen of wortel. Dit mag ongeveer 10% bovenop de basisvoeding per dag zijn. Zie je verbetering, dan kan je het hetzelfde voer nog eens 2 tot 4 weken geven.
Zorg er voor dat je hond niet uitdroogt, nu hij of zij diarree heeft. Zet meerdere drinkbakken met vers water weg en doe wat lauwwarm water bij elke maaltijd. Geef ook even geen, of zo min mogelijk, tussendoortjes zoals koekjes en kauwsnacks.
Hoe je chronische diarree bij je hond op een natuurlijke manier kunt behandelen
Ook als je nog niet weet wat de oorzaak is van de diarree, kan je alvast de darmen gaan ondersteunen met een natuurlijke aanpak. Om het probleem echt te verhelpen zal je natuurlijk de onderliggende oorzaak moeten weten. Maar ik begrijp ook heel goed dat je zo snel mogelijk iets wilt doen om de dunne ontlasting bij je hond te doen stoppen. Ik noem hier een aantal natuurlijke middelen die je overigens ook bij acute diarree aan je hond kunt geven:
Psyllium Husk Wanneer psylliumvezels in contact komen met water, zwelt het op en plakt het samen. Op die manier kunnen afvalstoffen beter door de darmen worden afgevoerd. Het kan hierdoor de diarree verlichten. Opmerking: psyllium kan een wisselwerking hebben met medicijnen. Geef het niet aan honden met een nierziekten.
Slippery Elm Slippery Elm (of Rode Iep schors) is een nuttig kruid dat ik altijd adviseer om in huis te hebben. Het is een van de veiligste kruiden die je kunt gebruiken bij tal van spijsverteringsproblemen. Het helpt de slijmvliezen in het spijsverteringskanaal te verzachten en ontstekingen te verminderen. Om ervoor te zorgen dat het slijm zijn werking kan doen, dien je het een half uur voor de maaltijd te gegeven.
Opmerking: het kan de opname van medicatie en supplementen belemmeren vanwege de beschermende laag die het heeft. Indien je dit dus wil geven aan je hond is het beter om het minimaal 3 uur voor of na de medicatie/suppletie te geven. Geef het niet aan drachtige honden.
Heemst Ook Heemstwortel kan helpen bij diarree. Het kan ontsteking en irritatie van het spijsverteringskanaal verzachten waardoor het darmkanaal de tijd heeft om te genezen.
Moro’s wortelsoep De suikermoleculen in deze 'soep' hechten zich aan de darmwand. Hierdoor ontstaat een beschermlaag die ervoor zorgt dat bacteriën zich niet kunnen hechten aan de darmwand. Diarree klachten zullen snel verminderen.
Download hier gratis het simpele recept van de Moro's wortelsoep voor je hond:
Ga op zoek naar de onderliggende oorzaak
Het is eigenlijk heel logisch: zodra je weet wat de oorzaak is van de chronische diarree bij je hond, kan je dit gaan aanpakken en weer grip krijgen op een normale, gezonde ontlasting. Dit levert je hond op de lange termijn veel meer gezondheidsvoordelen op, dan wanneer je alleen doet aan symptoombestrijding. Van alleen de diarree onder controle houden, wordt je hond niet beter.
Maak een afspraak met je dierenarts en vraag om een uitgebreid onderzoek. Dit kan bestaan uit een lichamelijk-, ontlasting- en/of bloedonderzoek en echografie. Ook is het goed dat je dierenarts naar aanleiding van deze onderzoeken eventueel aanvullend onderzoek doet, om andere aandoeningen, zoals IBD, Giardia of een allergie bij je hond uit te sluiten. Heeft je hond last van veel (aanhoudende) stress of angst, dan ook dit een mogelijke oorzaak zijn. Zoals je merkt is het belangrijk om te achterhalen wat er speelt in het lichaam van je hond. Dit bepaalt namelijk hoe je zo snel en optimaal mogelijk kunt gaan behandelen.
Bij honden met giardia bijvoorbeeld, dient niet alleen de parasiet verbannen worden uit het lichaam, maar zal er ook gewerkt moeten worden aan ondersteuning en herstel van de darmen en het immuunsysteem. Honden met pancreatitis (alvleesklierontsteking) hebben behoefte aan ondersteuning van verteringsenzymen en een aangepast dieet. Je kunt in de meeste gevallen bij chronische gezondheidsproblemen niet zomaar een standaard behandeling bij je hond inzetten. Het vraagt om een brede blik op de gezondheid van je hond en de omgeving waarin hij of zij leeft.
Is er ondanks alles geen duidelijke uitslag over wat er aan de hand is met je viervoeter. Of lukt het je maar niet om je dierenarts te overtuigen, dat aanvullend onderzoek echt noodzakelijk is en in het belang is van je hond. Krijg je de diarree maar niet onder controle en wil je hulp om het (onderliggende) probleem nu echt aan te pakken en je hond weer gezond en vrollijk te zien. Meld je dan aan voor een GRATIS kennismakingsgeprek, zodat we kunnen bespreken wat ik kan betekenen voor jou en je viervoeter.
Het belang van herstel van de darmflora van je hond
Veel honden met langdurige diarree hebben een ‘lekke darm’, waarbij het darmslijmvlies beschadigd is door ongezonde bacteriën en schimmels. Voeding wordt niet goed verteerd voordat het opgenomen kan worden en dat zorgt ervoor dat het immuunsysteem in actie komt. Zolang de darmwand van je hond beschadigd is en beschadigd blijft, zullen al je pogingen om de verteringsproblemen te doen stoppen, mislukken. Je zult je dus moeten richten op het herstellen van de darmwand en daarna de darmflora, door middel van een aangepast dieet en passende suppletie.
Vaak wordt er door dierenartsen naast een veterinaire dieet, ook direct probiotica voorgeschreven. Na een eenmalige antibioticakuur of bij acute diarree zou dat ook zeker een optie kunnen zijn. Alleen wanneer je te maken hebt met een chronisch probleem, dan zijn de darmen in het beginstadium van een behandeling nog niet in staat om een gezond microbioom in stand te houden. Ik adviseer om deze reden pas probiotica als ik zeker weet dat de 'lekke darm' onder controle is.
Maar er is nog een probleem. Niet alle probiotische producten zijn hetzelfde. Daarmee bedoel ik, dat wanneer je een probiotisch supplement koopt voor je hond, het één of meerdere verschillende probiotische stammen bevat. Elk van deze stammen biedt verschillende gezondheidsvoordelen en de vraag is waar je hond op dat moment behoefte aan heeft.
En dan is er nog iets wat belangrijk is bij het geven van probiotica en dat is prebiotica. Dit zijn speciale, oplosbare vezels en een voedingsbron voor probiotica. Dus belangrijk voor de groei en gezondheid van het darmmicrobioom. Geef je alleen probiotica, dan ontstaat er helaas nog meer verstoring van bacteriën in de darmen en komt je hond in een vicieuze cirkel terecht. Hierbij is de kans groot dat de 'lekke darm' en dunne ontlasing weer terug zullen keren.
Conclusie
Genezing van honden met chronische diarree, begint met een juiste diagnose en een integrale aanpak. Een lichtverteerbaar dieet met aanvulling van passende suppletie is een essentieel onderdeel van deze aanpak. Hierbij zul je moeten kijken naar de behoefte van je hond op dat moment. Een behandeltraject zou altijd de aanpak van de onderliggende oorzaak als doel moeten hebben, zodat je de klachten onder controle krijgt.
Zit je naar aanleiding van dit artikel nog met vragen, neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag op weg naar een lang, gezond en gelukkig leven met je viervoeter!
Miranda - Food&Dogs